Výborná Gereková v hromadných pretekoch piata

11.01.2015 Celý región

Oberhof 11. januára (TASR) - Štvrté kolo Svetového pohára v biatlone vyvrcholilo v nemeckom Oberhofe pretekmi s hromadným štartom. Medzi ženami štartovala aj Slovenka Jana Gereková, na 12,5 km trati excelovala, keď dosiahla životný výsledok a finišovala na piatom mieste s odstupom 36,2 sekundy od víťaznej Bielorusky Darje Domračevovej, druhá skončila Češka Veronika Vítková (+14,9), tretia Nórka Tiril Eckhoffová (+21,7).

V Oberhofe sa opäť zmenilo počasie, najskôr mierne snežilo, neskôr hustejšie a výrazne prituhlo. Češka Soukalová stihla štart na poslednú chvíľu, čo zapôsobilo dosť kuriózne, hneď po ňom sa usadili na čele najlepšie bežkyne Mäkäräinenová a Domračevová a obe mali čo po nevydarenom piatkovom šprinte naprávať. Gerekovej úvodná ležka bola čistá a jedna z najrýchlejších s 8. miestom, naopak, Domračevová a Mäkäräinenová až dvakrát krúžili na trestnom okruhu.

Gereková si udržala perfektnú mušku aj v druhej 'ležke' a na trať vyrazila štvrtá v poradí. Strelecké časy v oboch ležkách patrili u nej medzi najlepšie, v druhej 'ležke' dokonca odstrieľala najrýchlejšie. V tretej streľbe stojmo ukázala Gereková bravúru a vyhupla sa na priebežne prvé miesto s náskokom 7,3 sekundy pred Češkou Vítkovou a 16,0 pred Domračevovou. Pred slovenskou biatlonistkou sa odrazu vynorila možnosť dosiahnuť najvýraznejší výsledok v kariére, stačilo len spoľahlivo odstrieľať záverečnú polohu stojmo.

Na poslednú streľbu sa postavila súčasne Domračevová, Vítková a hneď za nimi Gereková. Bieloruska a Češka netrafili po jednom terči, Gereková opäť excelovala s najrýchlejšou rýchlopaľbou za 25 sekúnd a pobrala sa v ústrety životného úspechu, s náskokom 16,6 sekundy pred Vítkovou a 18,4 pred Domračevovou. V závere ju už opustili bežecké sily, postupne sa cez ňu dostali až štyri súperky, Gereková zo seba vyžmýkala všetky sily a do cieľa dobehla úplne vyčerpaná. Dosiaľ mala na konte kariérne maximum v podobe dvoch šiestich miest, teraz ho prekonala o jednu priečku, navyše zapísala pre slovenský biatlon najvýraznejšie umiestenie v sezóne. Aj celkový strelecký čas 1:49 min bol u Gerekovej impozantný a najrýchlejší. Len dve ženy medzi 30 štartujúcimi boli na strelnici neomylné, okrem 30-ročnej Gerekovej už iba 19. Rakúšanka Hauserová.

Pre Domračevovú bolo víťazstvo v oberhofskom 'masse' 23. v kariére.

Krásny výkon a Jana Gereková si ho užívala. "Bolo to zaujímavé, rýchle, navyše začalo snežiť. Po prvej streľbe ma povzbudilo, že som neustále vpredu, vietor dosť fúkal, pred strelnicou som sa radšej držala v závetrí. Nebolo to jednoduché, najviac som rada za štyri strelecké nuly, čo sa mi stalo prvýkrát."

Pozoruhodne najrýchlejší strelecký čas zo všetkých Janu Gerekovú doslova katapultoval. "Cítila som sa dobre, bez žiadnych stresov, bežecky to až také dobré nebolo a dosť som sa vytrápila v posledných dvoch kolách. Strieľalo sa mi fajn, potešila aj rýchlosť mierenia a inak ako dobre to v takejto pohode dopadnúť nemohlo."

Jana Gereková od začiatku sezóny trpezlivo čakala na výsledkový prienik. "Ako soľ som ho potrebovala, byť v desiatke vždy povzbudí a som rada, že to prišlo práve teraz. Nervy som nevnímala, žiadne tlaky necítila, túto sezónu strieľam uvoľnene a viem sa so všetkými situáciami vyrovnať."

Bežecky vyžmýkaná bola na ťažkom snehu dokonale. "Už od strelnice som si uvedomovala, že za mnou bežia do posledného okruhu výborné biatlonistky. V záverečnom koole som tempo neudržala, sily odchádzali, no piate miesto beriem všetkými desiatimi."

Tréner Pavel Kobela neskrýval emócie. "Je to radosť a ja som tým známy, že sa viem naplno tešiť z každého lepšieho výsledku. Janka mala trochu výhodu, nastreľovali sme na 25. terči v relatívnom pokoji, kde menej fúkalo, a potom sme sa už len dohodli na tom, ako zareagovať na meniaci sa vietor a ako upravovať mieridlá. Zvládla to výborne, po dvoch ležkách bola vpredu a stojky ona strieľať vedela vždy, bolo to len o psychike."

Ako prežíval záverečný okruh, čiastočne odhaľujú slová Pavla Kobelu. "Hrali u mňa emócie, v kútiku duše som si želal tretie miesto, no Janka už mala toho dosť. Ukázala však, že od začiatku sezóny patrí medzi 20 najlepších biatlonistiek, predtým to bolo často o jednej rane, aby sa výsledkovo viac presadila, dnes si to všetko vynahradila a ja verím, že ešte veľa ukáže."

Výsledky
preteky s hromadným štartom žien na 12,5 km: 1. Darja Domračevová (Biel.) 42:36,6 (4 tr. okr.), 2. Veronika Vítková (ČR) +14,9 (2), 3. Tiril Eckhoffová (Nór.) 21,7 (2), 4. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 25,9 (4), 5. Jana Gereková (SR) 36,2 (0), 6. Franziska Presussová (Nem.) 1:01,7 (3), 7. Valj Semerenková Ukr.) 1:08,9 (3), 8. Daria Virolajnenová (Rus.) 1:14,0 (4), 9. Karin Oberhoferová (Tal.) 1:17,2 (3), 10. Gabriela Soukalová (ČR) 1:41,6 (2)

Priebežné hodnotenie SP (10 z 25 pretekov): 1. Mäkäräinenová 486, 2. Domračevová 386, 3. Semerenková 366, 4. Wiererová 363, 5. Vítková 345, 6. Oberhoferová 328, ...25. Gereková 143, 57. Fialková 20, 62. Poliaková 13
 

Vyberte región